Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μας έχει δώσει εδώ και καιρό οδηγίες που σχετίζονται με την πρόληψη των μη μεταδοτικών ασθενειών για τον γενικό πληθυσμό.Συστήνει τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας φυσικής δραστηριότητας μέτριας έντασης την εβδομάδα, ΣΥΝ δραστηριότητες ενίσχυσης της δύναμης των μυών που αφορούν σημαντικές μυϊκές ομάδες για άλλες δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα.
Σε πρόσφατη (2019) έρευνα που σύγκρινε αποτελέσματα αξιόπιστων άρθρων με συνολικό δείγμα 370,256 συμμετεχόντων που τους παρακολούθησαν για χρόνια (μέσος όρος 8.85 έτη), τα στοιχεία δείχνουν ότι: Άνθρωποι που επιδίδονται συστηματικά σε προπόνηση δύναμης, έχουν μικρότερη θνησιμότητα από τους αδρανείς συνομιλήκους τους. Η έντονη φυσική δραστηριότητα έχει επίσης πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες. Στην πραγματικότητα, σχετίζεται με μεγαλύτερες μειώσεις της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και της θνησιμότητας από καρκίνο.
Συγκεκριμένα, μόνη της η προπόνηση δύναμης συσχετίστηκε με 21% χαμηλότερη θνησιμότητα- από οποιαδήποτε αιτία. Σε συνδυασμό, δε, με καρδιοαναπνευστική άσκηση, η πιθανότητα να μεταβούμε άμεσα εις τόπον χλοερότερον, μειώνονται κατά 40%. Επιπλέον, οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη που επιδίδονται σε υψηλά επίπεδα άσκησης μετά τη διάγνωσή τους, εμφανίζουν κατά 28-44% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας ειδικά για καρκίνο, κατά 21-35% χαμηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου και κατά 25-48% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία.
Αν λοιπόν ακόμα το σκέφτεστε για το αν θα ξεκινήσετε γυμναστήριο τώρα και προβάλετε δικαιολογίες τύπου «μήπως ξεκινήσω από Σεπτέμβρη», «μην αρχίσω για 2 μήνες και με κόψουν οι διακοπές» «πώς να κάνω με τη μάσκα γυμναστική» και άλλα τέτοια όμορφα, σκεφτείτε ότι ο κύριος με το δρεπάνι δεν πολυκυκλοφορεί στα γυμναστήρια …